BALADA E LARGESIVE - nga Kolec Traboini

KOLEC TRABOINI
BALADA E LARGESIVE
In memoriam
Emigranteve qe e kane humbur jeten ne Greqi 
 ne mes tyre bashkpunetori i gazetes "Egnatia"
Adrian Kondakçiu
Sonte  emigrand, dua te bisedoj vetëm me ty
për baladen e largësive e të trishtimit
që të sjell mungesa e shokëve e miqëve
për gurin e rëndë të varrit dhe harrimit.

Të bisedojmë si dikur për shpresën e vrarë
që si orë fatale të priste në portë
për shtegun ku ti e more fluturimin
për të mos ardhur kurrë më në këtë botë.
Ishin vitet ’90, koha e ikjes së madhe
koha e shpresës së thyer në njëqind xhama
me dritaret e shtëpive të shqyera e vatra pa zjarr
ikja ishte një shkëndi shprese në lugina e male.

Në kalim kufinjsh përmes honeve të borës
ikja ishte shtegu drejt dritës në ag të mëngjesit
përmes mjegullave kur shfaqej një qytet
më i madh se gjitha ëndrrat tona për botën.

Vitet kur kafshata e bukës  ishte një ankth
niseshim të lirë e përfundonim me pranga në duar
fanarët e ndezur në pritje të djemve në oborr
nënat shamizeza me zemër drithëruar.

Me ëndërrime ktheheshim tej e përtej detit
ku Adriatiku brigjeve lante mjekrrën me shkumë
udhëtimi merrte trajtën e fjalëve të shqipes
e nga shpirti na dilnin vargjet e dhimbjes si lumë.

Nëpër errësirën e natës drejt Athinës iknim
në sheshe e rrugë zëlutës duke thërritur
“Dhula! Dhula!” - Duan punë!
duke u treguar krahët e drobitur.

U thonim se ato krahë ishin si leva, të fortë
mund të ngrinin pallate deri në qiell
fushave e luginave të Artës e Prevezës
mund të mblidhnin agrumet si diell.

Por erdhi dita fatale,  nje orë dhe një çast
gjithçka u përmbys si termet në të zbardhur
gjithçka që kishe në jetën tënde të shkurtër
iku, kurrë më për të mos ardhur.

ADRIAN KONDAKÇIU
Emigrand në Greqi,i lindur me 28 korrik 1970 në Verri të Fierit, bashkëpuntor i gazetës "Egnatia" Athinë në vitet 1994-1995, autor i shumë poezive me teme emigracionin. Poezite e para i botoi në albumin poetik me krijimet e emigranteve "Balada e largesive" 1995. Ndrroi jetë tragjikisht në një aksident në punë. Poezitë qe la në dorëshkrim u botuan post mortem në vëllimin me titull "Endërr e ndërprerë".Qindra emigranteve, të humbur, të vrarë, të keqtrajtuar ne Greqi nga viti 1991 e deri ne ditet tona. Foto nga Nikos Ekonomopoulo 1997